Quelic Berga, FIR Artista, conversa amb Tracey Warr al Centre d’Art i Natura, Farrera, Pirineu Català [33 mins]

Frontiers in Retreat és un projecte europeu de 5 anys de recerca  sobre art i naturalesa. frontiersinretreat.org

‘L’ecologia per si mateixa és un error. No hauria d’haver-hi separació entre la tecnologia, l’ésser humà i la naturalesa. Estem utilitzant la naturalesa com si estigués destinada als gegants. Estic en contra de sobredimensionar el nostre impacte en la naturalesa. Crec en la nostàlgia. Podem permetre’ns estimar la naturalesa? Som prou valents com per mirar-la de nou amb amor? En fer-ho solucionem el problema.
Estic usant la tecnologia digital com una tècnica o eina, però no crec que no sigui natural. Les ciutats són orgàniques i naturals, fetes per una espècie d’animals anomenada éssers humans. Per què haurien de ser naturals els ruscs, i no en canvi les ciutats artificials? Sóc crític amb aquestes dicotomies. Ciutats, tecnologia, espais urbans poden basar-se en principis ecològics i orgànics. Hem de canviar la forma d’entendre la tecnologia, per utilitzar-la amb intel·ligència orgànica i ecològica.
Una frontera és una membrana – alguna cosa al mig. Les interfícies són la frontera entre el procés intern d’una màquina i l’humà, un pont de comunicació. En lloc de ser una frontera impugnada, una frontera pot ser un pont, una manera de superar les dicotomies del passat, per connectar-se. Estic intentant arribar a diversos públics, perquè sigui accessible, per fondre les fronteres. És un error d’Occident tractar que tot sigui homogeni. La diferència és quelcom valuós.
En els supermercats, és difícil veure què és contaminant i què no ho és, quins són els processos de producció reals i els impactes ecològics dels aliments que comprem i mengem?.
L’art crea símbols i experiències de nous imaginaris i reflexions, i té impactes subconscients que romanen més que els enteniments racionals.
*FIR és una comunitat que avança fent equilibris damunt d’incerteses amb pas segur, amb diferents enfocaments i experiències que realment valoro”.