Spirals Within Spirals és una obra en procés que utilitza visualització de dades fractals en 3D centrar-se en la poètica i l’estètica d’un possible nou model de representació de temps i dades mediambientals.

Les formes habituals de visualització de dades d’informació present en gràfics, taules i diagrames utilitzen línies i quadres. Les interfícies amb les que treballem tots els dies en els ordinadors, càmeres, telèfons i televisors se’ns presenten amb pantalles emmarcades i sistemes de programari que dónen lloc a més caixes i convencions lineals del temps i el progrés. No obstant això, el món, i tots els processos de vida complexos i dinàmics dins d’ella, no es desenvolupen o es presenten en aquestes formes lineals i poden ser visualitzats en el seu lloc a través de la turbulència i el pols de l’espiral.

En la cultura hindú el temps no s’imagina com una línia, sinó més aviat com una recurrència. L’entorn natural, el nostre cos i altres formes de vida es mouen en ritmes en espiral : diürna, estacional, circadià, de les marees o llunar. Les formes naturals utilitzen espirals, bifurcacions, tessel.lacions, oscil·lacions: ADN i les galàxies, petxines marines i llampecs, bresques i meandres dels rius, els núvols i els batecs del cor. Enlloc de les convencions actuals sobre el temps podríem pensar en el temps fora de la ment, dels rellotges de dent de lleó, d’intentar viure amb el balanceig del món en lloc de tractar d’acorralar i controlar-lo.

El descobriment dels fractals i altres models matemàtics subjacents de la vida presenten alternatives per a la celebració i mirant a les dades que té la integritat de la sostenibilitat més que l’impuls constant pel prevalent  progrés capitalista i consumista. Les dades climàtiques i ambientals poden ser mapejades llavors en forma d’espirals dins d’espirals.

Hi ha una fructífera col·laboració entre aquests patrons naturals i la programació de les dades que podrien aflorar en noves formes per al temps, i noves raons per les dades, que no es mesuren, controlen, o signifiquen, però són en canvi sostenible i generoses.

Tracey Warr