Co creating fiction, imagining futures…

IN3workingpaperseries

CO-CREATING FICTION, IMAGINING FUTURES: KEY CHALLENGES FOR COLLABORATIVE DESIGN AND DEVELOPMENT OF MULTIMODAL NARRATIVES BY LOCAL COMMUNITIES

Acte d’inici del projecte Plugin Narratives, una col·laboració entre la UOC/IN3 i la Universitat de Sussex, i finançat per la xarxa de recerca britànica Communities and Culture Network.

Les experiències narratives que s’expandeixen a través de múltiples plataformes han anat guanyant rellevància social i cultural a través de nocions populars com narratives transmedia, gamificació, realitat augmentada, periodisme immersiu, webdocs, televisió crossmedia, jocs de realitat alternativa, franquícies mediàtiques, vídeojocs, etc.

La major part dels discursos sobre narratives multimodals destaquen l’apoderament de les audiències, la col·laboració, interacció i descentralització de les experiències culturals tradicionals lineals i bi-direccionals. Malgrat això, s’ha focalitzat l’atenció sobre el disseny i producció d’experiències complexes, amb objectius molt dirigits i disseny tancat que, alhora, cerquen una implicació molt intensa dels participants al llarg del temps. En conseqüència, es fa necessària una major discussió sobre la contribució efectiva dels participants en aquestes experiències narratives, així com sobre les promeses i realitats de la co-creació de ficció.

El projecte de recerca Plugin Narratives , una col·laboració entre la UOC/IN3 i la Universitat de Sussex, i finançada per la xarxa de recerca britànica Communities and Culture Network (CCN+), es focalitza en l’estudi dels rols i les pràctiques de participants en iniciatives de co-creació de ficció, en el context de futurs imaginats en comunitats locals especifiques. El projecte presta especial atenció a comunitats creatives, processos participatius, disseny d’experiències, codesenvolupament narratiu, literacies, engagement i noves formes de storytelling digital multimodal i col·laboratiu. Ens hem volgut centrar en el disseny d’una experiència pilot que tingui com a principal objectiu la implicació d’una comunitat de forma intergeneracional. De totes formes, els temes que se’n deriven són claus en relació a l’explosió del storytelling digital i les narratives transmedia en camps tan diversos com la publicitat, l’educació, la producció audiovisual, els jocs, la informàtica, l’activisme i la participació política, el disseny visual i les organitzacions.

La finalitat d’aquest esdeveniment és, d’una banda, presentar públicament el projecte Plugin Narratives i de l’altre, encetar un procés de discussió transdisciplinar al voltant dels principals reptes, potencialitats, metodologies i casos-exemple. Per tant, reflexionar sobre què significa co-crear experiències narratives i considerar el suport creatiu i tècnic necessari per tal de facilitar als participants una implicació més profunda en el procés creatiu. Tenint present l’ampli espectre i les potencialitats del projecte Plugin Narratives, convidem a acadèmics de diferents camps, des de la comunicació i els media fins la publicitat, el disseny, l’educació, la sociologia, l’antropologia, empresa, informàtica i multimèdia, música, jocs, ciència política i entreteniment.

PROGRAMA DE LA SESSIÓ

Dijous, 20 de novembre:

Sessió de treball (només per invitació). IN3, Sala per determinar.

Divendres, 21 de novembre:

Sessió oberta: “Co-creating fiction, imagining futures: key challenges for collaborative design and development of multimodal narratives” . IN3, Sala William J. Mitchell. (La sessió es realitzarà en anglès).

10:00-10:15 h. Presentació de la sessió: Dr. Kate Howland (University of Sussex) i Dr. Antoni Roig (UOC/ IN3)

10:15-10:45 h. Presentació del projecte Plugin Narratives (Dr. Kate Howland i Dr. Antoni Roig)

10:45-11:15 h. “Co-creating narrative experiences” (mostra d’exemples)

11:15-11:30 h. Coffee Break

11:30-12:15 h. “Engaging creative participation through co-creation” (Taula rodona moderada pel Dr. Antoni Roig)

12:15-12:45 h. Debat

12:45-14:00 h. Dinar informal lúdic amb The Thing From the Future

Es podrà seguir en directe des del següent enllaç:

http://www.uoc.edu/portal/ca/uoc-tv/en-directe/barcelona-growth-centre/index.html